Harderwijk wil attractieve en gastvrije havens

Harderwijks nieuws
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
waterfront havens harderwijk 1Door de realisatie van het project Waterfront verandert het gebruik van de Vissershaven en Lelyhaven. Ook worden drie nieuwe havens aangelegd: Stadshaven, Strandhaven en Waterstadhaven. Met de havenvisie wil de gemeente het gebruik en beheer van bestaande en nieuwe havens in Harderwijk verbeteren. Het doel is het vergroten en versterken van de economische en toeristische aantrekkingskracht van Harderwijk. Daarbij richt de gemeente zich op passanten, toeristische bezoekers in bijvoorbeeld de sector fiets-vaarvakanties en rondvaarten.De havens in Harderwijk hebben afhankelijk van het (beoogde) gebruik elk hun eigen karakter. Bepaalde kades kunnen door meerdere doelgroepen worden gebruikt, het zogenoemde dubbelgebruik. Denk bijvoorbeeld aan wisselend gebruik in de zomer- en winterperiode, waardoor bepaalde gebieden het hele jaar door attractief blijven of aan de mogelijkheid om in te spelen op marktontwikkelingen. Aandachtspunt zijn de openbare kades langs de woongebieden. Primair zijn deze kades bedoeld voor bewoners. De zuidelijke kades van de wooneilanden kunnen bij uitzondering gebruikt worden door andere doelgroepen.

waterfront havens harderwijk 2

Na overleg met omwonenden wordt de Stadshaven in het geheel aangemerkt als passantenhaven. Hierdoor wordt het Boulevardgebied aantrekkelijker en levendiger. In de Vissershaven, Strandhaven en Lelyhaven worden in beperkte mate ruimtes gereserveerd voor vaste ligplaatsen. Om de aantrekkelijkheid van de havengebieden verder te vergroten wordt de verbinding tussen het woongebied Noordereiland en woongebied De Bakens vaarbaar gemaakt voor sloepen en vergelijkbare vaartuigen. Dit is besloten na overleg met de betrokken partijen in het Waterfront. Bij de uitwerking van het woongebied De Stadswerven kijken wij ook naar de haalbaarheid van een doorvaarbare gracht.

Door de komst van de nieuwe havens krijgt het huidige havenkantoor een decentrale ligging. Om waterrecreant gastvrij in de havens te ontvangen is het wenselijk dat de ‘gastheer’ en de sanitaire voorzieningen, al dan niet gecombineerd, op goed bereikbare en zichtbare locatie(s) in het havengebied zitten. In de Havenvisie is aangegeven welke locaties hiervoor in aanmerking kunnen komen. Dit wordt nu verder uitgewerkt. Meer informatie: www.harderwijk.nl/havenvisie.

waterfront havens harderwijk 3