Op naar de Fietsstad Harderwijk deze zomer

Harderwijks nieuws
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Ondanks de aanzienlijke uitbreiding van fietsenklemmen bij het Station van Harderwijk. Heeft de aantrekkelijke Hanzestad niet de titel ‘Fietsstad 2011’ binnen gehaald. Wel was Harderwijk genomineerd voor de benoeming. Desondanks ziet de gemeente Harderwijk de nominatie als waardering voor de gezette stappen om de gemeente Harderwijk fietsvriendelijk te maken. Daarnaast was de nominatie een stimulans om de ingeslagen weg te vervolgen en te vervolmaken. Harderwijk eindigde in de top vijf van fietssteden, maar moest de eerste plek afstaan aan ’s Hertogenbosch. De Fietsersbond heeft voor de gemeente Harderwijk een rapport opgesteld met daarin aanbevelingen voor de snelste route naar fietsstad..

Station
Het rapport maandag 23 april is door Marc Beek van Fietsersbond Harderwijk aan verkeerswethouder Daamen overhandigd. Harderwijk heeft de laatste jaren veel verbeteringen doorgevoerd om het fietsen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de fietsveiligheid door de aanleg van fietstunnels en–bruggen, het asfalteren van hoofdfietspaden en betere stallingsmogelijkheden. Zo is het Zeepad, het
aantrekkelijke fietspad langs het Wolderwijd, een snelle en comfortabele fietsroute naar de binnenstad geworden. Daarnaast is er in de binnenstad een gratis bewaakte fietsenstalling gekomen in de Academiestraat en is het aantal fietsklemmen bij het station aanzienlijk uitgebreid.

Rapport Fietsersbond
De conclusie uit het rapport van de Fietsersbond is dat de gemeente Harderwijk duidelijk de ambitie heeft om een echte fietsstad te worden en het zich bevindt op een route daar naar toe. Het rapport geeft aanbevelingen, die leiden naar de snelste route. Enkele aanbevelingen zijn:
- Ontwikkel een aanpak om eenzijdige fietsongevallen, met name met ouderen, te voorkomen;
- Maak een plan voor het systematisch veilig inrichten van de directe omgeving van scholen;
- Realiseer ook buiten het centrum bij publieksaantrekkende bestemmingen hoogwaardige
fietsvoorzieningen, zoals winkelcentra en sportvoorzieningen;
- Sluit aan bij een gedragscampagne, om het fietsgebruik te stimuleren, bijvoorbeeld
“Fiets&Win”.

Toekomst
Op dit moment werkt de gemeente Harderwijk aan het fietsvriendelijker maken van de fietsroute tussen Hierden en Harderwijk, de Zuiderzeestraatweg. Daarnaast hoopt de gemeente in 2013 een fietsbrug over de A28 tussen Drielanden en Stadsweiden te kunnen realiseren, aansluitend op het Zeepad. Ook wordt een plan van aanpak opgesteld om de komende jaren de fietsroutes naar de basisscholen structureel te verbeteren en voor het fietsgebruik naar het centrum is de gemeente Harderwijk zich aan het oriënteren op een beloningssysteem voor fietsers.